Voordelen

AH-vrachtwagen

Met een elektrische bestel- of vrachtauto lever je niet alleen een bijdrage aan gezonde, aantrekkelijke en schone stad, maar je profiteert ook van voordelen zoals subsidies, privileges en lage energiekosten.

Bekijk hieronder welke subsidies en aantrekkelijke regelingen er zijn om makkelijker aan de slag te kunnen met schone en efficiënte stadslogistiek.

Subsidies

Bij de gemeente Rotterdam en Rijksoverheid zijn verschillende subsidies beschikbaar die de aanschaf van elektrische bestel- en vrachtauto’s aantrekkelijk maken en je helpen om het aantal vervoersbewegingen in de stad te verminderen.

  • Subsidieregeling Lab ZES: Ondernemers met een vernieuwend concept voor het efficiënter en uitstootvrij maken van de stadslogistiek – of onderdelen ervan – kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie. Aanvragen kan tot eind 2022 en het project moet binnen 2 jaar gerealiseerd zijn. Per bedrijf en project kan maximaal 100.000 euro subsidie verleend worden.

www.rotterdam.nl/loket/subsidie-stadslogistiek

  • Subsidieregeling Bouwlogistiek: Aannemers van bouw- of renovatieprojecten in Rotterdam die materialen naar bouwplaatsen in de stad vervoer kunnen in aanmerking komen voor de subsidie Bouwlogistiek, om het transport efficiënter en schoner te maken. De subsidie is bestemd voor het transport van bouwmaterialen en bouwmateriaal, niet voor het vervoer van personeel. Ook voor lopende projecten kan subsidie worden aangevraagd, als er sprake is van besparing van ritten voor de resterende werkzaamheden. Aanvragen tot 1 juli 2021. De werkzaamheden moeten starten binnen zes maanden vanaf de datum van aanvraag. Het maximale subsidiebedrag per project is 150.000 euro.

www.rotterdam.nl/loket/subsidie-bouwlogistiek

  • Subsidieregeling elektrische bestelauto’s: Elektrische bestelauto’s zijn goedkoper in onderhoud en gebruik, maar duurder in de aanschaf. Daarom stelt de Rijksoverheid tot en met 2025 een subsidie beschikbaar voor ondernemers voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelauto. Het subsidiebedrag is 10% van de nieuwprijs, met een maximum van 5.000 euro. In combinatie met de subsidie kunnen ondernemers fiscale instrumenten inzetten die een korting opleveren bij de aanschaf van een schone bestelauto aantrekkelijk maken, zoals milieu-investeringsaftrek. Zie ook EV-advies. De subsidieregeling aanschaf elektrische bestel- en vrachtauto van het Rijk wordt begin 2021 bekendgemaakt.

www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/30/aanschaf-elektrische-bestelauto-komt-dichterbij-voor-ondernemers

Privileges

In Rotterdam zijn er nog twee specifieke privileges om elektrisch vervoer te stimuleren. Stap je al over op elektrisch vervoer, dan kun je in aanmerking komen voor de volgende ontheffingen:

 

Voordelen elektrisch rijden

Elektrisch vervoer heeft verschillende voordelen. Het draagt o.a. bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door te kiezen voor elektrische voertuigen draag je bij aan een toekomstbestendige stad en omgeving en laat je zien dat je milieubewust en vooruitstrevend bezig. Daarnaast heeft elektrisch rijden nog meer voordelen:

  • Een elektrische bedrijfsauto is bijzonder stil. Zeker na een dieselmotor ervaar je een oase van rust en dit draagt bij aan een fijne leefomgeving.
  • Bij elektrisch rijden is het optimale koppel vrijwel altijd bereikbaar. Dat betekent dat je altijd optimaal op het verkeer kan anticiperen.
  • De aanschaf van een elektrisch voertuig is op dit moment nog duurder maar dat verandert snel. De totale kosten over de hele gebruikersfase (Total Cost of Ownership) zijn daarentegen vaak goedkoper.
  • De onderhoudskosten zijn lager. Doordat een elektrische bestelauto veel minder bewegende onderdelen in zijn motorruimte heeft, heb je een stuk minder onderhoud nodig.

Wil je meer weten over elektrisch rijden met een bestel- of vrachtauto in de praktijk? Wij bieden u de mogelijkheid voor persoonlijk EV-besteladvies. Lees hier meer.

 

Newsletter image

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: